Intrebari Frecvente si raspunsuri
Dorim sa va raspundem la cele mai frecvente intrebari.
Daca totusi nu găsiți răspunsul la întrebarea dvs. aici, vă stăm la dispoziție, telefonic sau prin metodele disponibile pe pagina de contact.
CONTUL MEU
Pasul 1
Pe pagina de start acceseaza din dreapta sus butonul Contul tau.
Pasul 2
Introdu adresa de e-mail cu care vrei sa te inregistrezi la BLOCUINTE. Apoi, seteaza o parola si pune-ti la punct contul personal.
Daca ai un cont de socializare, il poti folosi cu incredere. Noi vom avea acces doar la informatiile pe care tu ni le oferi.
Pasul 1
Tasteaza adresa de e-mail pe care ai introdus-o cand ai creat contul!
Pasul 2
Introdu parola contului tau si gata, te-ai logat!
Daca ai uitat parola, o poti reseta cu ajutorul optiunii “Ai uitat parola?”. Iti vom trimite automat un mesaj cu instructiunile de resetare pe adresa de e-mail pe care ai inscris-o in primul pas.
Dupa ce vei accesa link-ul din e-mail, prin completarea si confirmarea noii tale parole vei avea din nou acces in cadrul contului.
Introdu adresa de e-mail, in primul pas al procesului de logare.
Al doilea pas iti va afisa optiunea “Ai uitat parola?” cu ajutorul careia vei putea sa iti recapeti accesul in cadrul contului.
In momentul in care o vei accesa, iti vom trimite automat un mesaj cu instructiunile de resetare pe adresa de e-mail pe care ai inscris-o in primul pas.
Dupa ce vei accesa link-ul din e-mail, prin completarea si confirmarea noii tale parole vei putea sa te bucuri din nou de beneficiile contului tau BLOCUINTE.
Codul locației aferent apartamentului dumneavoastră se află pe situația individuală lunară, în colțul din dreapta, sus.
FINANCIAR
Online, prin intermediul site-ului nostru sau prin transfer bancar
La sediul Blocuinte, Aleea Dumitru Vasiliu nr.3, etaj parter ap.1
Vă rugăm să creați o solicitare prin care să ne transmiteți mai multe detalii cu privire la plata efectuată, împreună cu dovada acesteia, pentru a o putea identifica și opera corect în sistem.
În cadrul asociației de proprietari, există mai multe tipuri de cheltuieli ce se împart după criterii diferite, precum număr de persoane, apartament sau cotă indiviză.
Faptul că în apartamentul dumneavoastră nu locuiește nimeni vă scutește doar de la cheltuielile ce se împart pe persoană. Restul cheltuielilor, ce se împart conform celorlalte două criterii, apartament și cotă indiviză, precum administrare, curățenie, salariu președinte sau diferite lucrări din cadrul asociației se vor distribui pe listele de plată.
Modificarea numărului de persoane se face în baza unei cereri, pe care o puteți depune în orice casierie BLOCUINTE sau o puteți transmite printr-o solicitare separată, la adresa de email blocuinte@gmail.com
OBLIGTII
Cenzorul are obligaţia de a verifica legalitatea hotărârilor luate în urma unei adunari generale a membrilor asociaţiei, de a întocmi şi de a prezenta rapoarte asupra activitatii adunării generale a membrilor asociaţiei, cel puţin o dată pe an, dar si rapoarte asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând si totodata măsuri.
Un președinte de bloc are următoarele obligații și drepturi:
Trebuie să păstreze atât cartea tehnică a imobilului, cât și celelalte documente ce țîn de activitatea asociaţiei de proprietari;
Reprezintă asociaţia în derularea contractelor angajate de către asociație şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia;
Reprezintă asociaţia împotriva unor terţi, inclusiv în acţiunile judecătoreşti iniţiate de asociaţie împotriva unuia dintre proprietarii ce fac parte din asociație, împotriva unui membru al asociaţiei care nu şi-a îndeplinit obligaţiile, sau în procesele iniţiate de unul dintre proprietari, care contestă o decizie luată de către asociaţia de proprietari;
Are drept de semnătură a conturilor asociaţiei de proprietari;
Este responsabil să primească cererile şi reclamaţiile proprietarilor, dar şi sesizările administratorului, pe care trebuie să le supună dezbaterii comitetului executiv;
Are drept de a convoacă comitetul executiv ori de câte ori este necesar;
Intocmeşte ordinea de zi a sedinţei comitetului executiv;
Este responsabil de semnarea actelor legislative precum: deciziile de imputare, cereri, acţiuni de chemare în judecată, sesizări, reclamaţii emise de către comitetul executiv;
Este responsabil de semnarea şi parafarea contractelor individuale de muncă şi convențiile civile;
Este cel care păstrează ştampila asociaţiei de proprietari.
Proprietarii au urmatoarele obligatii:
Să respecte statutul asociaţiei de proprietari din care fac parte;
Să se supună hotărârilor adunării generale a asociaţiei de proprietari din care fac parte;
Să participe la adunările generale ale asociaţiei de proprietari de cate ori este necesar;
Să respecte orice angajament făcut faţă de asociaţia de proprietari din care fac parte;
să nu aducă prejudicii materiale asociaţiei de proprietari din care fac parte;
Să participe, de cate ori este necesar, la acţiuni deosebite, cum ar fi cele de maximă urgenţă, in conformitate cu necesitatile asociaţiei de proprietari;
Parte a Legii 196/2018 sustine ca un Administrator Bloc, fie el persoană fizică, fie juridică are, în principal, următoarele atribuţii si indatoriri:
Prestarea serviciilor într-un mod profesional;
Gestionarea bunurilor materiale şi resurselor financiare;
Efectuarea formalităţilor necesare în vederea angajarii si stabilirii de contracte cu anumiti furnizori de servicii, dar si urmarirea indeaaproape a activitatii acestora si derularea actvitatii in conformitate cu aceste contracte;
Luarea la cunostinta si punerea in aplicare a regulilor ce tin de proprietatea comună;
Gestionarea indeplinirii obligaţiilor cetăţeneşti a fiecarui proprietar în raport cu autorităţile publice;
îndeplinirea oricăror alte obligaţii prevăzute de lege;
Pentru lucrările ce tin de proprietatea comună, administratorul, trebuie sa ia in calcul costurile, termenul de executie, durata şi calitatea lucrarilor, sa analize ofertele şi o data ce se obtine aprobarea comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, se poate incepe executarea lucrărilor, conform legislaţiei în vigoare.
Asociatia de proprietari asa cum este si denumirea, reprezinta interesele proprietarilor si nu ale chiriasilor ce au un contract cu proprietarii. Astfel spus, chiriasii nu au dreptul in cadrul asociatiei de proprietari si nu pot face parte din aceasta. Insa, chiriasul poate fi mandatat de catre proprietar pentru a participa si vota in numele sau in cadrul adunarilor generale.
GENERALE
Fondul de rulment este prezent în activitățile asociațiilor de proprietari și este foarte important. Cu ajutorul acestuia funcționează de fapt asociația. Acest fond este legătura dintre prestatori si furnizori pentru serviciile de care asociația beneficiază și este necesar să fie acordată o mare atenție asupra modului în care este constituit. Dimensionarea sa se va face în așa fel încât să fie suficient pentru toate activitățile necesare, dar și pentru toate situațiile neprevăzute.
Fiecare proprietar primește o chitanță personalizată separată de cea pentru întreținere, iar fondul de rulment este obligatoriu conform legii. Este stabilit prin adunare generală și trebuie menționat faptul că din fondul de rulment nu se vor plăti reparații.
Fondul de reparații reprezintă suma pe care fiecare locatar o va da pentru construcții sau diverse lucrări din proprietatea comună. Acest fond trebuie să fie utilizat într-o anumită perioadă. Vei depune sumele la asociație și nu le vei primi înapoi. Din acest fond nu se pot plăti facturile de la furnizori (încălzire, apa caldă și rece, energie electrică ș.a.).
Fondul de reparații este aprobat prin adunare generală și devine obligatoriu. Poate fi utilizat cu ajutorul adunării generale și conform cu bugetul de cheltuieli și venituri.
Daca ai întârziat să plătești fondul de reparații, există și penalizări impuse de asociație, aprobate prin adunare generală.
După trei luni de neachitare a fondului de reparații și a penalizărilor, asociația poate să te dea în judecată.
Fiecare proprietare va avea in titlul de proprietatea al apartamentului sau cota parte indiviza. Aceasta este stabilita conform art. 3 lit. e) din legea asociatiilor de proprietarei, prin raportul dintre suprafata unui apartament si totalul suprafetelor apartamentelor din cladirea respectiva. Astfel cota iniviza/cota parte din proprietatea comuna este reprezentata de cota de proprietate din proprietatea comunca ce revine fiecarei proprietati in parte indiferent de destinatia proprietatii. Exista insa si situatii cand cotele parti nu sunt inscrise in actele de proprietate si atunci acestea se calculeaza pentru fiecare apartament in parte, fiind definita de raportul dintre suprafata locativa a fiecarui apartament si totalul suprafetelor locative ale tuturor apartamentelor din imobil.
Cota indiviza este parte a ecuatiei prin care administratia asociatiei imparte o serie de cheltuieli cum ar fi reparatiile efectuate spatiilor comune din bloc: liftul, casa scarii, conductele comune, etc.
Suprafetele comune indivize sunt: uscatorul, casa scarii, spalatoria, subsolul, acoperisul (terasa) blocului, etajul tehnic, usa de la intrarea in bloc, peretii exteriori ai blocului, etc.
Cand vorbim despre suprafata utila a apartamentului vorbim de suma tuturor suprafetelor utile si este inscrisa in actul de proprietate. Suprafata utila cuprinde: toate camerele locuintei (bai, camere de zi, bucatarii, spatii de depozitare, holuri, etc) insa nu cuprinde suprafetele peretilor interior sau exteriori sau a balcoanelor (Art. 3 din Ordinul nr. 233/2004 din 30.08.2004). Cand vorbim de suprafata construita a unei locuinte vorbim de suma dintre suprafetele utile ale locuintei si suprafetele logiilor, a balcoanelor si a cotelor indivize comune.
Condominiul este reprezentat de proprietatea imobiliara ce este formata din proprietati individuale, partile proprietate comuna. De asemenea mai putem vorbi de condominiu si ca fiind imobilul format din teren cu una sau mai multe constructii, fie proprietati individuale, fie comune. Condominiu mai poate fi definit si un tronson ce contine una sau mai multe scari din cadrul cladirii de locuit, in situatiile in care se poate delimita proprietatea comuna (Art. 3 din Ordinul nr. 233/2004 din 30.08.2004).
Una dintre obligatiile proprietarilor este aceasta de a permite accesul delegatilor asociatiei pentru diferite inspectii. In situatii de urgenta, accesul se poate face fara preaviz, insa in situatiile generale delegatul anunta printr-un preaviz de 5-15 zile vizita pentru inspectie in locuinta. Proprietarului ii revine obligatia de a permite accesul in locuinta sau in spatiu pentru diverse inspectii, reparatii aduse unor elemente din cadrul proprietatii comune, la care accesul se face doar prin apartamentul/spatiul respectiv.
Acordul de asociere va contine:
Adresa si individualizarea proprietatii individuale conform actului de proprietate
Numele si prenumele tuturor proprietarilor
O descriere a proprietatii ce va cuprinde: descrierea cladirii, structura acesteia, dispunerea pe numarul de etaje si pe numarul de apartamente structurate pe numarul de camere, numarul destinatiilor cu alta destinatie decat locuinta, suprafata terenului aferent cladirii
Enumerarea si descrierea tuturor partilor aflate in proprietate comuna
Cota-parte aferenta fiecarui imobil din proprietatea comuna
Acordul de asociere va contine:
Adresa si individualizarea proprietatii individuale conform actului de proprietate;
Numele si prenumele tuturor proprietarilor;
O descriere a proprietatii ce va cuprinde: descrierea cladirii, structura acesteia, dispunerea pe numarul de etaje si pe numarul de apartamente structurate pe numarul de camere, numarul destinatiilor cu alta destinatie decat locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
Enumerarea si descrierea tuturor partilor aflate in proprietate comuna;
Cota-parte aferenta fiecarui imobil din proprietatea comuna.
Cheltuielile pe cota-parte indiviza sunt in fucntie de suprafata utila a tuturor apartamentelor si spatiilor din cladire si reprezinta cheltuielile pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si consolidarea unor parti de constructii si instalatii aflate in proprietate comuna. Aceste cheltuieli se repartizeaza in raport cu cota-parte indiviza de proprietate din partea de proprietate comuna a fiecarui proprietar, ce se calculeaza in functie de suprafetele utile ale tuturor spatiilor, indiferent de destinatie, din cladire.
Indiferent de fatada care necesita reparatii, toate cheltuielile intra in cheltuielile asociatiei de proprietari si deci se repartizeaza tuturor proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza.
Cheltuielile aferente serviciului de curatenie din cadrul imobilului se repartizeaza in functie de suprafata apartamentului.
Daca discutam despre utilizarea in alte scopuri a unor elemente de constructie a cladirii de exemplu: ancorarea de reclame, scari interioare, suspendarea de stalpi veti avea nevoie de o decizie a comitetului executiv si acordul proprietarilor ce vor fi in mod direct afectati de aceste modificari constructive, etc si in unele situatii se solicita si un proiect tehnic verificat de catre un expert autorizat insotit de autorizatia pentru executarea lucrarii.
Toate cheltuielile reparatiile spatiilor comune, indiferent de nivelul la care se fac, revin catre toti proprietarii blocului, indiferent de statutul lor juridic, proportional cu cota-indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecaruia, ce se calculeaza ca raport intre suprafata utila a spatiului detinut si totalul suprafetelor utile a tuturor proprietatilor individuale.
Prin locatar definim acea persoana care are domiciliul stabil intr-un imobil, avand si un contract conform caruia detine drept de folosinta al locuintei respective. Prin locator definim acea persoana care isi ofera un lucru, locuinta spre chirie, pe baza unui contract.
Printr-o decizie scrisa, ce afirma vointa marii majoritati a membrilor asociatiei, comitetul executiv poate convoca o adunare generala a proprietarilor. Presedintele asociatiei mai poate convoca adunari generale insa si proprietarii asociatiei in situatiile in care comitetul sau presedintele refuza fara motiv convocarea.
Regulile asociatilor de proprietari se aplica atat proprietarilor de apartamente cat si celor de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta indiferent de statutul juridic al acestora.Cheltuielile spatiilor cu alta destinatie vor aparea de asemenea pe listele de plata lunare, si vor avea acelasi cheltuieli ca si un proprietar de abonament, in functie de cheltuielile individuale.